In Conversation
Roy looks young and has a boyish demeanour, however, he has been in the business for nearly 35 years. Coaching clients and discovering their personal style, that is what it is all about.
Roy’s younger years

Sketching and designing is in his blood. From an early age, you would not find him without his trusted pencil and sketchbook. He is always drawing, designing and creating. Being a headstrong young man, he decides to go for an entrance exam at the Rietveld Academy in Amsterdam. He is told he is talented but too young.

So, he just bides his time and during his military service he is given the opportunity to develop his technical drawing skills. After that nothing is going to hold him back. He is admitted to the HKU University of the Arts Utrecht where he is allowed to start in the second academic year. Even during his time at the academy, Roy made a name for himself with a design project for the legendary fashion duo Puck & Hans. Known for their trendy and somewhat eccentric style, Roy designs a completely new and successful interior for their first store in The Hague. This project turns out to be the basis for his career as a designer. Puck & Hans teach him that courage and character can lead to great success.

Interieur winkels Puck & Hans (1986)

The Pallone – The Italian word for balloon – futuristic and light on its feet

Roy designed The Pallone during his time at the academy and it is still an iconic piece for Leolux. It is the perfect eye-catcher for distinctive interiors.
A furniture designer’s flying start

Kort na zijn studie breekt Roy direct door als meubelontwerper. In het destijds revolutionaire Huis van de Toekomst (1989) van futuroloog Chriet Titulaer, is een portotype van zijn stoel te bewonderen. De ‘zitbal’ ziet er futuristisch en lichtvoetig uit. Meubeldesigner Leolux, hoofdsponsor van het huis, ziet toekomst in het ontwerp en neemt hem nog dat jaar in productie onder de naam Pallone, Italiaans voor ballon. Het blijkt een enorm succes. De stoel groeit uit tot hét icoon van Leolux en wint vele prijzen, waaronder die van ‘Beste Nederlandse Meubelontwerp’. Nog steeds wordt de stoel gemaakt en zijn er wereldwijd al meer dan 100.000 van verkocht.

Play Video
The Penthouse, Amsterdam
This penthouse is located on the top of the former AUTOPON building on the edge of the Vondelpark and offers spectacular views of the city.
Ontwerpen doe je samen
‘Ontwerpen is een soort van pingpongen, waarmee je samen tot the next level komt’
Design, freedom & trust

Roy realiseert zich dat hij op het gebied van meubeldesign dan al het hoogst haalbare heeft bereikt. Hij besluit zich daarom te gaan richten op interior design waarbij totale vormgeving centraal staat. Dat is wat hij nu nog steeds – met heel veel plezier – doet. Vanuit zijn eigen studio, of vanuit zijn ‘finca’ op Mallorca ontwerpt hij voor projecten in binnen- en buitenland.

Want hoewel hij graag in Nederland werkt, voelt hij zich ook over de grens op zijn gemak. Zijn werkgebied heeft zicht inmiddels uitgestrekt tot locaties die tot ieders verbeelding spreken zoals Mallorca, Locarno, Kaapstad, Johannesburg en zelfs Panama City. De projecten verschillen enorm van elkaar. Van prachtige residential projecten tot de retail-designs voor alle Skins Cosmetic boutiques wereldwijd. Maar één ding hebben ze gemeen: samen met de klant bepaalt je het einddoel!

Wat voor Roy in de loop van de tijd steeds belangrijker is geworden, is het kunnen werken in vrijheid. Los van een vaste werkplek. In vrijheid kan hij zijn ideeën nu in feite overal laten ontstaan. Hij zoekt altijd de samenwerking op met een team van ervaren maar ook steeds vernieuwende vakmensen, waaronder technisch tekenaars, projectmanagers,3D-illustrators en interieurbouwers.

‘It is all about ideas, and ideas…. created in freedom’

Die samenwerking zoekt Roy ook met zijn klanten. En waar het voor hem dan vooral ook om draait is om vertrouwen, dat is de basis van hoe ver je komt als team. Ontwerpen ziet hij dan als een soort pingpongen, waarmee je samen tot the next level komt. En dat kan volgens Roy alleen als je een klik hebt met je opdrachtgever.

‘Designing is like playing table tennis, moving in both directions and climbing to the next level together’
Coaching

Roy ‘coacht’ zijn klanten, waarbij hij samen op zoek gaat naar hún persoonlijke stijl die hij vervolgens vertaalt naar eigentijds wonen of werken. Hij wil de klant meenemen naar hún einddoel, een doel dat nog niet bekend is en dat ze samen met hem gaan ontdekken. Hoe hij dat doet is bij iedereen weer anders.

Roy gelooft niet dat je als ontwerper een soort handschrift moet ontwikkelen. Roy probeert juist vanuit zijn klant op dát moment te kijken en brengt vervolgens zijn creatieve- en vaktechnische kennis in. Hij probeert te lezen wat de opdrachtgever eigenlijk zou willen. En bij renovaties luistert hij niet alleen naar de opdrachtgever maar kijkt hij ook naar het pand.

‘Ik wil het pand graag een stukje karakter teruggeven’