Casco Viejo, Panama City.

Casco Viejo, is de oudste wijk van Panama city en is een ‘ World Heritage Site’. Hier bevinden zich ook de hipste restaurants, boutique hotels en clubs. De buurt is zeer in trek bij well-to-do locals, yuppen en expats. 

De opdrachtgever bezit hier een appartement van maar liefst
300 m2 en wil het laten renoveren.

“Ik verzamel graag diverse objecten, die inmiddels her en der staan.
Het ontbreekt echter steeds meer aan structuur. Hoe zou jij dat aanpakken?”

We grijpen deze vraag aan, om ook naar de totale situatie te kijken. We willen ook direct meer ‘sense of place’ en ‘sense of space’ toevoegen. Kortom, aanvoelen en versterken wat de sfeer is van de locatie en de ruimte.

Ook in het materiaalgebruik en de detaillering, grijpen we terug naar een klassiek moderne interpretatie, die aansluit bij het karakter van deze wijk.

Het appartement bestaat uit de twee bovenste etages van een typisch Colonial style woonblok. Op de onderste etage bevinden zich de slaapvertrekken en een gemeenschappelijke tv kamer. De woon-etage bestaat uit diverse aparte kleinere ruimtes waaronder keuken, living, eetkamer en ook de entreehal.

We maken brede doorgangen, ondersteund door portalen van een inheemse houtsoort. Ook de keuken krijgt een opening waar omheen een bar wordt gecreëerd. Hierdoor ontstaan direct nieuwe zichtlijnen en een flow van ander licht, zonder dat je de oorspronkelijke indeling ontkent.

Door de herhaling van portalen en lichtelementen ontstaat er meer eenheid. De entreehal wordt een collectorsruimte en krijgt wandschappen, die als frame dienen voor de verzameling.

Door het toevoegen van een goed te belopen trap in de eetkamer, ontsluiten we het dak en vergroten het woongenot. Het uitzicht is hier namelijk fenomenaal.

Hier ontwerpen we een beschut dakterras met buitenkeuken, waar het op elk moment van de dag goed toeven is.